Тамақтану ережелері
- Подробности
3-6 жастағы балалардың тамақтануы баланың денесінің қалыпты өсуі мен дамуын қамтамасыз ететін, бұлшықеттерді, сүйектерді және миды психикалық және физикалық күш-жігердің күрт өсуіне және мектепті бастауға байланысты режимнің өзгеруіне дайындайтын етіп ұйымдастырылуы керек.
Ол үшін тамақтанудың бірнеше негізгі принциптерін сақтау маңызды:
1. Тамақтану баланың денесін қозғалыс, психикалық және басқа да әрекеттер үшін қажетті энергиямен қамтамасыз етуі керек.
2. Тамақтану теңдестірілген болуы керек, құрамында барлық түрдегі тағамдық заттар (қоректік заттар деп аталатын) болуы керек.
3. Тамақтану әр түрлі болуы маңызды, осы ғана оның теңдестігінің шарты. Балалардың жеке ерекшеліктерін, кейбір өнімдер жақпайтынын ескеру қажет.
4. Азық-түлікті өңдеу және тамақ дайындау технологиясын, тамақ дайындалатын бөлмелерге қойылатын санитарлық талаптарды, сақтау мерзімі мен шарттарын және т.б. сақтау керек.
Осы принциптерді толығырақ қарастырайық.
Тағамның энергетикалық "сыйымдылығы" калориямен өлшенеді. Бірақ балалар тағамының құндылығы тек калория санында ғана емес, сонымен қатар оның құрамында адам ағзасын құрайтын барлық заттар болуы болып табылады. Ақуыздар, майлар, көмірсулар, дәрумендер, минералдар және су – бұл баланың өсіп келе жатқан ағзасына күн сайын қажет құрылыс материалы.
3 жас |
4 - 6 жас |
7 жас |
|
Энергия, ккал |
1540 |
1970 |
2350 |
Ақуыздар, г |
53 |
68 |
77 |
Майлар, г |
53 |
68 |
79 |
Көмірсулар, г |
212 |
272 |
335 |
Ақуыздар
Ақуыз көздері – ет, балық, сүт және сүт өнімдері, жұмыртқа (жануарлар ақуыздары), сонымен қатар нан, жарма, бұршақ дақылдары мен көкөністер (өсімдік ақуыздары). Баланың диетасындағы ақуыздардың жетіспеушілігі қалыпты өсу мен дамуды бәсеңдетіп қана қоймайды, сонымен қатар инфекцияларға және басқа да қолайсыз сыртқы факторларға төзімділікті төмендетеді. Сондықтан ақуыздар мектеп жасына дейінгі балалар мен мектеп оқушыларының диетасына үнемі қосылуы керек.
Ақуыздардың жақсы сіңуі және дененің жасушалары мен тіндері толық пайдалануы үшін ақуыздардың жеткілікті мөлшері ғана емес, сонымен қатар олардың көмірсулар мен майлардың мөлшерімен дұрыс қатынасы қажет. Ең қолайлы комбинация 1 г майға 1 г ақуыз және 4 г көмірсу.
Майлар
Май көздері – сары май және өсімдік майы, кілегей, сүт, сүт өнімдері (қаймақ, сүзбе, ірімшік), сондай-ақ ет, балық және т.б. Майлы тағамдарды тұтынудың жоғарылауы жағымсыз.
Көмірсулар
Көмірсулардың көздері – қант, барлық тәтті, соның ішінде жемістер, кондитерлік өнімдер, содан кейін-көкөністер, нан, жарма, сүттегі сүт қант. Көмірсулардың рөлі әсіресе балалардың үлкен қозғалғыштығы мен физикалық белсенділігіне байланысты маңызды. Бұлшықеттердің көп жұмыс істеуі үлкен энергия шығындарын, көмірсуларға бай тағамдарды қажет етеді.
Минералды тұздар мен микроэлементтер
Минералды тұздар мен микроэлементтер мүшелер, ұлпалар, жасушалар және олардың компоненттері үшін құрылыс материалы болып табылады. Баланың белсенді өсуі мен дамуы кезінде олардың ағзаға енуін қамтамасыз ету өте маңызды.
Минералды тұздар организмдегі судың алмасуында, көптеген ферменттердің белсенділігін реттеуде маңызды рөл атқарады. Минералдар организмдегі мазмұнға байланысты екі топқа бөлінеді: макроэлементтер немесе минералды тұздар (натрий, калий, кальций, фосфор, магний, хлоридтер, сульфаттар және т.б.) және микроэлементтер (темір, мыс, мырыш, хром, марганец, йод, фтор, селен және т. б.). Денедегі макронутриенттердің мөлшері 1 кг-ға дейін болуы мүмкін. микроэлементтер ондаған немесе жүздеген миллиграммнан аспайды.
Дәрумендер
Баланың дұрыс өсуі мен дамуы үшін дәрумендерге бай тағам қажет.
Витаминдер – бұл биологиялық белсенділігі жоғары органикалық заттар олар адам ағзасымен синтезделмейді немесе жеткіліксіз мөлшерде синтезделеді, сондықтан олар ағзаға тамақ арқылы енуі керек. Витаминдер тамақтанудың маңызды факторларына жатады. Тағамдардағы дәрумендердің мөлшері ақуыздарға, майларға және көмірсуларға қарағанда әлдеқайда төмен, сондықтан баланың күнделікті рационында әр дәруменнің жеткілікті мөлшерін үнемі бақылау қажет.
Ақуыздардан, майлардан және көмірсулардан айырмашылығы, витаминдер адам ағзасының тіндері мен мүшелерін жаңарту және қалыптастыру үшін құрылыс материалы бола алмайды, энергия көзі бола алмайды. Бірақ олар физиологиялық және биохимиялық процестердің тиімді табиғи реттеушілері болып табылады, олар организмнің көптеген өмірлік функцияларын, оның мүшелері мен жүйелерінің жұмысын қамтамасыз етеді.
Рацион
Тамақтануды ұйымдастырудың аталған принциптеріне сәйкес баланың рационы барлық негізгі тамақ топтарын қамтуы керек.
Майсыз сиыр немесе бұзау, тауық немесе күркетауық етін қолданған жөн. Шұжықтар, шұжықшалар мен сарделькалардың пайдасы аз. Ішек ақуыздың, темірдің, бірқатар дәрумендердің көзі болып табылады және оларды балалардың тамақтануында қолдануға болады.
Ұсынылатын балық сорттары: нәлім, минтай, хек, көксерке және басқа да майсыз сорттар. Тұзды балық тағамдары мен консервілер асқазан мен ішектің шырышты қабығына тітіркендіргіш әсер етуі мүмкін, әсіресе мектепке дейінгі жаста. Оларды райионға кейде ғана қосу ұсынылады.
Сүт және сүт өнімдері балалар тағамында ерекше орын алады. Бұл оңай сіңетін кальций мен В2 дәруменінің көзі ғана емес. Бала ағзасының дамуы мен өсуіне қажетті сүтте кальций мен фосфор 2:1 идеалды пропорцияда болады, бұл осы элементтердің жақсы сіңуіне мүмкіндік береді.
Жемістер, көкөністер, жеміс-көкөніс шырындарында көмірсулар (қант), кейбір дәрумендер, микроэлементтер, сондай-ақ пектин, жасұнық, диеталық талшық және т.б. сияқты пайдалы заттар бар. Бұл тағамдар ас қорыту жүйесінің жұмысын жақсартады, іш қатудың алдын алады.
Нан, макарон, жарма, өсімдік және жануар майлары, әсіресе қарақұмық және сұлы жармасы қажет. Өсімдік майы салаттарға арналған дәмдеуіш ретінде көкөністердегі көптеген пайдалы заттардың сіңуіне мүмкіндік береді.
Нан, макарон, жарма, өсімдік және жануар майлары, әсіресе қарақұмық және сұлы жармасы қажет. Өсімдік майы салаттарға арналған дәмдеуіш ретінде көкөністердегі көптеген пайдалы заттардың сіңуіне мүмкіндік береді.
Мектеп жасына дейінгі балалардың көпшілігі балабақшаға барады, онда олар күніне төрт рет жасына сәйкес тамақтануды алады. Сондықтан үйдегі рацион балабақшаның рационын алмастырмай, толықтыруы керек. Осы мақсатта әр топта тәрбиешілер күнделікті мәзірді іліп қояды, осылайша ата-аналар онымен таныса алады. Сондықтан үйде балаға күндіз тамақтанбаған тағамдар мен тағамдарды үйде беру маңызды.
Балабақшаға дейін таңғы асты бермеген дұрыс, әйтпесе бала топта таңғы ас іше алмайды. Ең болмаса оны айранмен ішуге немесе алма беруге болады. Демалыс және мереке күндері біздің ұсыныстарымызды қолдана отырып, балабақша мәзірін ұстанған дұрыс.